Bogactwo i obfitość naturalnych produktów, ziół i przypraw w Indonezji daje jej mieszkańcom pewną swobodę w kreatywności i pomysłowości w tworzeniu przepisów, które są nie tylko pyszne, ale także opowiadają o zwyczajach oraz historii kultury. Od słynnego indonezyjskiego smażonego ryżu po różne zupy, odkryj co warto zjeść w Indonezji.
Rawon
Ten gęsty gulasz wołowy pochodzi ze wschodniej Jawy, a konkretnie z Surabaja. Mocny smak Rawon wywodzi się z czarnych orzechów zwanych kluwak, zmieszanych z kurkumą, różnymi ziołami i przyprawami. Dzięki czemu gulasz wygląda na czarny, co jest odpowiednim odzwierciedleniem jego mocnego, soczystego smaku. Wewnątrz gulaszu znajdują się kotlety wołowe, kiełki fasoli, opcjonalnie wyciśnięta limonka, jajko i przyprawy. Danie to serwuje się na talerzu pełnym ryżu.
Gado-gado
Niektórzy nazywają gado-gado indonezyjską sałatką warzywną, która zawiera kiełki fasoli, długą fasolę, szpinak, ziemniaki, a także tofu i tempeh. Warzywa wstępnie gotuje się na parze, a następnie polewa pikantnym sosem orzechowym. Często podaje się je ze sprasowanymi waflami ryżowymi. Gado-gado może wydawać się dość sycącym daniem. Ale jeśli jesteś wegetarianinem rozważ to danie ze względu na dużą ilością składników odżywczych.
Co warto zjeść w Indonezji? Soto Betawi
Różne kultury w Indonezji mają swoje własne wersje soto (tradycyjnego indonezyjskiego bulionu), ale Soto Betawi jest jednym z ulubionych wśród mieszkańców. Podobnie jak wiele innych odmian soto, ta zawiera mięso wołowe i podroby. Jednak to, co wyróżnia Soto Betawi, to kremowy bulion z mleka kokosowego, mleka krowiego i innych przypraw.

Coto Makassar
Innym popularnym wariantem soto jest ten pochodzący z Makassar, w południowym Sulawesi. Danie to stało się lokalną dumą regionu, zdobywając popularność na całym archipelagu. Coto Makassar to ciemny i dość gęsty bulion o orzechowym i lekko kwaśnym smaku, z mięsem wołowym i podrobami. Długi proces gotowania wyrównuje smak i sprawia, że mięso jest delikatne i soczyste w ustach.
Mie Aceh
Pochodzące z regionu Aceh w Indonezji danie z makaronem słynie z mocnego i pikantnego smaku, z gęstym bulionem, który prawie smakuje tak jak curry. Do dania dodawana jest skomplikowana mieszanka przypraw, która zawiera dużo papryki, kminku i innych ostrych składników. Przepis zwykle wykorzystuje gruby makaron, podawany z różnymi dodatkami, od warzyw po baraninę.
Babi Guling
To popularne balijskie danie składa się z pieczonej wieprzowiny przyprawionej różnymi ziołami. Pierwotnie było to wspólne danie serwowane podczas tradycyjnych przedstawień i ceremonii. Specjalna mieszanka tradycyjnych ziół i przypraw jest nadziewana i rozprowadzana po całym mięsie przed pieczeniem. To skutkuje doskonałym smakiem, który sprawia, że smak dania na długo zostanie niezapomniany.
Co warto zjeść w Indonezji? Sayur Asem
Nazwa dania dosłownie oznacza „kwaśną zupę”. Danie to ma w sobie nutę kwasowości z tamaryndowca. Zawiera warzywa, takie jak: kukurydza, fasola, kolczoch i orzeszki ziemne, namoczone w bogatym w przyprawy bulionie. Zupa ta zwykle służy jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych.

Sop Buntut
Sop Buntut, czyli indonezyjska zupa z ogona wołowego, to jedno z najpopularniejszych i najbardziej wystawnych dań na archipelagu. Delikatne kotlety z ogona wołowego gotuje się na wolnym ogniu w klarownym bulionie o słonym, pikantnym smaku. Danie zawiera również marchew i ziemniaki. Podaje się ją z ryżem, chili i chrupiącymi krakersami melinjo.
Rendang
Rendang to jedno z najpopularniejszych i najbardziej wyjątkowych dań w Indonezji. Pierwotnie serwowano go na specjalne ceremonie w miejscu pochodzenia, czyli Minangkabau. Obecnie w restauracjach Padang można delektować się kęsem delikatnej wołowiny pokrytej specjalnym sosem przygotowanym z delikatnej mieszanki kokosa i ziół, wraz z ryżem i różnymi sosami oraz warzywami, takimi jak jackfruit lub liście manioku, w towarzystwie słynnej zielonej przyprawy chili.
Satay
Odmiany satay w Indonezji są tak różnorodne i obfite, jak kultury i grupy etniczne w tym kraju. Zasadniczo jednak satay to mięso na szaszłykach – kurczak, baranina, wołowina, ryby, wieprzowina i w zasadzie wszystko. Mięsa te są wcześniej marynowane w specjalnej mieszance sosu sojowego i przypraw, a następnie grillowane na węglu drzewnym. Soczyste szaszłyki satay są następnie polewane przyprawami, takimi jak sos orzechowy lub sos sojowy z posiekanym chili.
Co warto zjeść w Indonezji? Pempek
Pochodzący z Palembang, na południowej Sumatrze pempek jest dość popularny w całym kraju, zarówno jako przekąska, jak i danie samo w sobie. Pempek jest wytwarzany z filetowanej ryby i tapioki, dzięki czemu tekstura jest nieco gumowata. Kawałki pempek spożywa się ze specjalnym słodko-słono-kwaśnym sosem, makaronem i plasterkami ogórka.

Nasi Uduk
Nasi Uduk przygotowywane jest z białego ryżu gotowanego z mlekiem kokosowym i mieszanką ziół, dzięki czemu jego smak jest niezwykle aromatyczny. Jest to popularne danie śniadaniowe, często sprzedawane z dodatkami, takimi jak jajka, placki ziemniaczane lub smażony makaron ryżowy.
Sop Konro
Indonezyjska zupa z żeberek wołowych ma soczyste mięso w aromatycznym bulionie, który nadaje niepowtarzalny smak dzięki mieszance ziół i mięsa. Ze względu na długi proces gotowania, można łatwo zeskrobać mięso z kości żeber i delektować się jego delikatną konsystencją wraz z zupą.
Gudeg
Ta popularna i unikalna receptura z Yogyakarty jest niezapomnianym przeżyciem podróżniczym podczas wizyty w tym zabytkowym mieście. Składa się z gotowanego na parze młodego jackfruita z mlekiem kokosowym, cukrem palmowym, trawą cytrynową i innymi ziołami. Wszystko to sprawia, że smak jest wyraźnie słodki i przyjemnie aromatyczny. Gudeg można spożywać z ryżem i innymi dodatkami, takimi jak mięso i jajka.
Tempeh
Ten dodatek na bazie soi jest pożywnym źródłem białka, które ostatnio stało się popularne wśród wegetarian na całym świecie. Tempeh to w zasadzie sfermentowane ciasto sojowe, które można przygotowywać w dowolny sposób. Smażone w głębokim tłuszczu, smażone na patelni, grillowane lub gotowane na parze. Tempeh może być również stosowany jako dodatkowy składnik różnych przepisów, w tym dań z warzywami i zupami.
Co warto zjeść w Indonezji? Bakso
Bakso, czyli indonezyjskie klopsiki, przygotowywane są głównie z wołowiny i tapioki, dzięki czemu są soczyste i sprężyste. Kulki bakso należy umieścić w misce z makaronem ryżowym, makaronem jajecznym, warzywami (niektórzy dodają nawet wontony i inne placki), a następnie zalać ciepłym, pikantnym bulionem. Można dodać opcjonalne przyprawy, takie jak sos sojowy, ocet lub łyżkę ostrej indonezyjskiej przyprawy chili.

Ayam Taliwang
Ayam Taliwang to grillowane danie z kurczaka z Lombok. Przepis wykorzystuje kurczaka kampong o twardszej teksturze, posmarowanego dużą ilością pasty chili i mieszanką przypraw, a następnie grillowanego lub smażonego. Wygląd i aromat świeżo grillowanego Ayam Taliwang jest bardzo apetyczny, ale przygotuj się, ponieważ jest to jedno z najbardziej pikantnych dań, jakie kiedykolwiek spróbujesz.
Nasi Goreng
Niezmiennie popularny, indonezyjski smażony ryż można spotkać wszędzie, od skromnych ulicznych wózków z jedzeniem po wysokiej klasy restauracje. Ciekawe połączenie pikantnego smaku, słodyczy, ostrości i tłustości tworzy charakterystyczny posiłek, który jest zaskakująco prosty w przygotowaniu. Nasi goreng wykorzystuje indonezyjską słodką soję palmową, biały ryż i wszelkie składniki, które mogą przyjść do głowy kucharzowi lub są dostępne – warzywa, jajko, kurczak, kiełbasa, baranina, fasola i wiele innych.
Siomay
Ten przepis na swego rodzaju pierogi z rybą lub krewetkami ma swoje korzenie w Chinach, ale dzięki unikalnej modyfikacji dopasowano je do gustów i zwyczajów miejscowych. Siomay często podaje się w towarzystwie plastrów tofu, ziemniaków i jajka na twardo. Następnie polewa się je sosem arachidowym, sosem sojowym i odrobiną keczupu chili do smaku (opcjonalnie).
Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.