Jogjakarta jest uważana za „duszę” Indonezji, która pozostaje niezależna i wolna od wszelkich narzuconych zwyczajów. To miejsce prezentuje mieszankę nowoczesnej architektury i dawnych tradycji. Podczas gdy miasto zachowuje piękno historycznych zabytków, jest coś więcej niż tylko starożytna architektura. W ciągu ostatnich kilku lat w mieście tym otwarto wiele godnych uwagi i odwiedzenia restauracji, które oferują wyśmienite doznania kulinarne i bogate menu autentycznej kuchni indonezyjskiej. Restauracje w Jogjakarcie znajdują się praktycznie na każdym rogu ulicy i oferują najlepsze smaki. Gdzie zatem warto
Canting Restaurant – Atria Hotel Malang
Jeśli chcesz doświadczyć miejskiej strony Jogjakarty, to bistro na dachu powinno znaleźć się wysoko na Twojej liście miejsc wartych odwiedzenia. Już od wejścia restauracja ta odzwierciedla elegancki i nowoczesny design. Serwuje również szeroki wybór dań kuchni międzynarodowej, niezależnie od tego, czy chcesz zjeść coś znanego, czy spróbować czegoś egzotycznego, a nawet fusion. Menu zawiera również listę dań typowo barowych jak i napojów alkoholowych.
- Kuchnia: Indonezyjska, azjatycka, europejska i amerykańska
- Adres: 3J2Q+7HC, Purwantoro, Blimbing, Malang City, East Java, Indonezja
The House of Raminten
Jedzenie w tej restauracji sprawia wrażenie, jakby lokalna rodzina zaprosiła Cię do odwiedzenia ich domu i skosztowania ich codziennych przysmaków. Od domowego, tradycyjnego jawajskiego wnętrza, przez muzykę gamelan, po tradycyjne przepisy, jedzenie tu jest pełnym doświadczeniem kulturowym. Restauracja oferuje mniejsze porcje w niższych cenach, więc jest to szansa na spróbowanie wszystkiego, co brzmi interesująco, od posiłków ryżowych po tradycyjne desery.
- Kuchnia: Indonezyjska
- Adres: Jl. Faridan M Noto No.7, Kotabaru, Kec. Gondokusuman, Daerah Istimewa Yogyakarta 55224, Indonezja
ABHAYAGIRI – Venue and Dining
Położona na wzgórzach urokliwej Prambanan, restauracja Abhayagiri oferuje zarówno wspaniałe krajobrazy jak i smaczne jedzenie. Z części wypoczynkowej na tarasie można dostrzec majestatyczną świątynię Prambanan z wulkanem Merapi w tle – dwie z najlepszych atrakcji Yogyakarty wyróżniające się na tle pięknej scenerii. Zaglądając do środka, zobaczysz luksusowe podejście do tradycyjnego jawajskiego stylu, ale z wystawnym wnętrzem w każdym szczególe. Dopasowując się do całej atmosfery, można cieszyć się obfitym tradycyjnym menu, z kilkoma międzynarodowymi propozycjami.
- Kuchnia: Indonezyjska, azjatycka, europejska i amerykańska
- Adres: Heritage Resort, Sumberwatu, RT.02/RW.01, Kabupaten Sleman, Daerah Istimewa Yogyakarta 55571, Indonezja
Gubug Makan Mang Engking Soragan Castle
Tak, dobrze przeczytałeś to zamek, w którym serwowane jest smaczne jedzenie dla „zwykłych” ludzi. Fasada przypomina wyglądem średniowieczny zamek, ale wnętrze jest w większości przestronne i typowo domowe, w stylu jawajskim. Posiłek można zjeść wewnątrz zamku lub w jednej z ładnych altan przy stawie rybnym. Jeśli chodzi o jedzenie, restauracja ta jest popularna ze względu na świeże owoce morza i inne dania kuchni indonezyjskiej. Bez względu na to, co zamówisz, upewnij się, że otrzymasz słynny zestaw przypraw chili.
- Kuchnia: Indonezyjska, sundajska
- Adres: Jl. Soragan Jl. Kembang No.13, Kembang, Ngestiharjo, Kec. Kasihan, Daerah Istimewa Yogyakarta 55182, Indonezja
Joglo Mlati Restaurant
Mieszcząca się w tradycyjnym domu joglo kultury jawajskiej, restauracja ta jest jak wehikuł czasu przenoszący cię z powrotem do dawnej Yogyakarty. Ten rodzaj drewnianego domu znany jest z kultowego dachu i przewiewnej architektury, dzięki czemu restauracja jest poszukiwaną opcją na każdą okazję: romantyczne kolacje, wesela, spotkania i spotkania. Jeśli chodzi o jedzenie, tradycyjne jawajskie posiłki i napoje są tak autentyczne jak budynek i oferowane w różnych pakietach w zależności od potrzeb.
- Kuchnia: Indonezyjska
- Adres: Jl. Kebon Agung No.170, Karang Geneng, Sendangadi, Kec. Mlati, Kabupaten Sleman, Daerah Istimewa Yogyakarta 55284, Indonezja
Jejamuran
Jeśli jesteś wegetarianinem odwiedź to miejsce koniecznie, a jeśli lubisz grzyby to tym bardziej! Kiedy grzyby są przygotowane tak dobrze i pysznie, łatwo zapomnieć o mięsie. Od zupy po szaszłyki i smażone w głębokim tłuszczu przekąski, wszystko tutaj jest zrobione z różnych rodzajów grzybów. Soczysta konsystencja i wyśmienity smak umami sprawią, że zapomnisz, że tak naprawdę jesz grzyby. Następnie popij wszystko świeżym sokiem i od razu poczujesz się lepiej po niesamowicie pożywnym i pysznym posiłku.
- Kuchnia: Indonezyjska
- Adres: Jl. Pandowoharjo, Niron, Pandowoharjo, Kec. Sleman, Kabupaten Sleman, Daerah Istimewa Yogyakarta 55512, Indonezja
Mediterranea Restaurant by Kamil
Z pewnością będziesz mile zaskoczony, gdy znajdziesz doskonale autentyczne śródziemnomorskie jedzenie w niepozornym zakątku Jogjakarty. Utalentowany szef kuchni pochodzi z Francji, a jego wielkie marzenia przyniosły Mediterranea Restaurant by Kamil sławę i uznanie na całym świecie. Jego pasja do jedzenia znajduje odzwierciedlenie w ambitnym menu, od pizzy po niesamowicie smaczny kebab. Poza jedzeniem, urocze wnętrze Mediterranea przeniesie Cię daleko z Jogjakarty do pięknego domu, na przykład gdzieś na południu Europy.
- Kuchnia: Europejska
- Adres: Tirtodipuran St No.24A, Mantrijeron, Yogyakarta City, Special Region of Yogyakarta 55143, Indonezja
Via Via Jogja
Zarządzana przez globalną markę Via Via, ta restauracja w Yogyakarcie – Jogjakarcie oferuje różnorodność kuchni świata w swoim menu. Od łososia norweskiego po indyjski rogan josh, Via Via zaspokaja gusta każdego, dzięki czemu jest popularnym wyborem wśród emigrantów i zagranicznych turystów. Jednak indonezyjskie posiłki nadal są w centrum uwagi dzięki stale zmieniającym się codziennym specjalnościom. Jedną z rzeczy, których nie można nie zauważyć w tym miejscu, jest silny artystyczny klimat wystroju, muzyka na żywo, ręcznie robione produkty oraz ogólne wrażenia.
- Kuchnia: Indonezyjska
- Adres: Jl. Prawirotaman No.30, Brontokusuman, Kec. Mergangsan, Kota Yogyakarta, Daerah Istimewa Yogyakarta 55153, Indonezja
Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.